Kortrijks Vocaal Ensemble jubileert!

Jubileumconcert: 20 jaar Kortrijks  Vocaal  Ensemble

Zaterdag 10 november 2018 – 20.00u.

Sint-Janskerk, Sint-Jansplein te Kortrijk

 

ACTUS  TRAGICUS  – J.S. BACH  BWV106

&

PLAINTE – D. GLORIEUX

 

Kortrijks Vocaal Ensemble

Barokensemble

Soli: Elke Janssens – sopraan, Pieter De Praetere – altus,

Adriaan De Koster – tenor, Lieven Termont – bas

Algemene leiding: Wim Verdonck

 

Info & tickets:  info@kortrijksvocaalensemble.be

www.kortrijksvocaalensemble.be

Organisatie: Kortrijks Vocaal Ensemble vzw, i.s.m. Orgelkring Kortrijk vzw

 

De bezetting en de thematiek van het “Actus Tragicus”van J.S. Bach is het uitgangspunt van de nieuwe compositie van Diederik Glorieux. Beide composities zullen op 10 november 2018samen worden voorgesteld aan het publiek.

 

Het middeleeuwse Planctus, waar het werk op gebaseerd is, bezingt het overlijden van een bekende figuur. De componist kiest ervoor om in zijn Plainte, een langgerekt Lamento, het ongekende slachtoffer van (oorlogs-)geweld centraal te plaatsen. Tussen de klaagzangen in, vertolkt door de verschillende solisten, staan troostende wiegeliederen die vertolkt worden door het koor. Deze zijn geïnspireerd op wiegeliederen uit Turkije, Iran en Syrië.

 

Met dit werkt verenigt de componist zijn 3 interessesferen: de zogenaamde oude muziek die hij als blokfluitist van kindsbeen af ingelepeld kreeg, de wereld van de actuele muziek en de muziek uit het nabije Oosten, de bakermat van de Westerse muziek. Vanuit zijn passie voor vocale muziek componeerde Diederik reeds verschillende werken voor zowel solisten als vocale ensembles of koor. Enkel voorbeelden: Ave Mater Dolorosa (alt & orgel), Dans (koor), Impressions (meervoudige koren), … De laatste jaren componeerde hij vooral vocale muziek voor theater, met Plainte componeert hij opnieuw een concertant werk