Wie zijn wij-Wie is wie

Kortrijks Vocaal Ensemble 

Barok vanaf het begin

In 1998 groepeerde dirigent Wim Verdonck een vaste kern geschoolde zangers tot het Kortrijks Vocaal Ensemble.Beginprincipe was en is de uitvoering van vocale en instrumentale muziek uit de barokperiode, met een bijzondere belangstelling voor het werk van J.S. Bach en zijn voorgangers of tijdgenoten.

Door een flexibele manier van werken met solisten en instrumentaal ensemble kon na enkele jaren het Kortrijks Vocaal Ensembleuitgenodigd worden voor de uitvoering van cantates van J.S. Bach en werd in 2006, 2008, 2010 en 2018 de Matthäus Passion in Tongeren, Genk, Brugge, Oudenaarde en Kortrijk gebracht.

Creatie en experiment

Voor een concert in het Verenigd Koninkrijk verzorgde het KVE de creatie van Laudes, van de hand van componist Kurt Bikkembergs, en in 2008 werd de Bachcantate Aus der Tiefengeregisseerd door Wim Opbrouck als multimediale voorstelling tijdens Kortrijk Congé en Theater aan Zee in Oostende.
In dat jaar werkte het koor mee aan het project Silence My Soul, met medewerking van actrice Chris Lomme en in een regie van Piet Arfeuille. Succesvolle herhalingen waren er in 2009 in Tielt, Harelbeke en Marke. Samen met het Waregemse koor Con Cuorewerden in 2009 Rachmaninovs Vespers uitgevoerd in Rijsel, Waregem en Harelbeke.

Via Urbis

Het Kortrijks Vocaal Ensembleverzorgde een reeks fijne passie- en najaarsconcerten: de Johannespassie van H. Schütz voor a-capellakoor en soli in 2011, een barokconcert rond het werk van D. Buxtehude, het Requiemvan C. Kreek (EST) samen met het Magnificatvan J. Rutter, en in 2014 de unieke uitvoering van de Lukaspassievan C.P.E. Bach, in samenwerking met het orkest Il Fondamento, onder leiding van Paul Dombrecht, een samenwerking die een vervolg kreeg met de uitvoering van drie cantates uit het Weihnachtsoratoriumvan J.S. Bach.

In mei 2015 stond Bachs Missa in A-duren Magnificat  van J.S. Bach op het programma en met Kerstmis G.F. Händels grootschalige Messiah.

In die periode, in 2013, zong het koor als bijzonder passieconcert het fel gesmaakte Via Urbisvan Kurt Bikkembergs, een werk voor koor, soli en accordeon.

Laureaat
Het Kortrijks Vocaal Ensemble is sedert 2015 laureaat van de Provincie West-Vlaanderen en het werd in 2016 jaar opnieuw geselecteerd voor de finale, waar de derde prijs werd behaald.  Zo kreeg het koor de titel van Provinciaal Genomineerd Koor.

In 2017 werd het Kyrie en Gloria  uit Bachs H-Moll Messe  uitgevoerd, eveneens als het Magnificat van J.S. Bach. Ook benefietconcert met hedendaags werk stond op het programma.

Het jaar 2018  stond volledig in het teken van het 20-jarig bestaan van KVE. In maart werd samen met het Brussels Chamber Choir de Mattheuspassie van J.S. Bach voor een uitverkochte kerk uitgevoerd. In november werd het feestjaar voor 20 jaar KVE afgesloten met de wondermooie cantate BWV 106 Actus Tragicus– ook gekend als Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit en de creatie van Plainte, een compositieopdracht van KVE aan Diederik Glorieux.

Alle info op www.kortrijksvocaalensemble.be  of  https://www.facebook.com/Kortrijksvocaalensemble/

Wie is wie?

  • Dirigent: Wim Verdonck
  • Voorzitter: Dominiek Callewier
  • Secretaris: Lieve Wannyn
  • Penningmeester: Isabelle Baetens
  • Webmaster: Chris Duprel
  • Bestuursleden: Luc Lammertyn, Kathy Theys, Philippina Vandenweghe

Kortrijks Vocaal Ensemble vzw

Lieve Wannyn, secretaris

Kattebelweg 14

B-8520 Kuurne

+32473921500