Wie zijn wij

Barok vanaf het begin
In 1998 groepeerde dirigent Wim Verdonck een vaste kern geschoolde zangers tot het Kortrijks Vocaal Ensemble. Beginprincipe was en is de uitvoering van vocale en instrumentale muziek uit de barokperiode, met een bijzondere belangstelling voor het werk van J.S. Bach en zijn voorgangers of tijdgenoten.

Door een flexibele manier van werken met solisten en instrumentaal ensemble kon na enkele jaren het Kortrijks Vocaal Ensemble uitgenodigd worden voor de uitvoering van cantates van J.S. Bach en werd in 2006, 2008 en 2010 de Matthäus Passion in Tongeren, Genk, Brugge en Kortrijk gebracht.

Creatie en experiment
Voor een concert in het Verenigd Koninkrijk verzorgde het KVE de creatie van Laudes, van de hand van componist Kurt Bikkembergs, en in 2008 werd de Bachcantate Aus der Tiefen geregisseerd door Wim Opbrouck als multimediale voorstelling tijdens Kortrijk Congé en Theater aan Zee in Oostende.
In dat jaar werkte het koor mee aan het project Silence My Soul, met medewerking van actrice Chris Lomme en in een regie van Piet Arfeuille. Succesvolle herhalingen waren er in 2009 in Tielt, Harelbeke en Marke.

Samen met het Waregemse koor Con Cuore werden in 2009 Rachmaninovs Vespers uitgevoerd in Rijsel, Waregem en Harelbeke.

Via Urbis
Het Kortrijks Vocaal Ensemble verzorgde een reeks fijne passie- en najaarsconcerten: de Johannespassie van H. Schütz voor a-capellakoor en soli in 2011, een barokconcert rond het werk van D. Buxtehude, het Requiem van C. Kreek (EST) samen met het Magnificat van J. Rutter, en in 2014 de unieke uitvoering van de Lukaspassie van C.P.E. Bach, in samenwerking met het orkest Il Fondamento, onder leiding van Paul Dombrecht, een samenwerking die een vervolg kreeg met de uitvoering van drie cantates uit het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach.
In mei 2015 stond Bachs Missa in A-dur en Magnificat op het programma en met Kerstmis G.F. Händels grootschalige Messiah.

In die periode, in 2013, zong het koor als bijzonder passieconcert het fel gesmaakte Via Urbis van Kurt Bikkembergs, een werk voor koor, soli en accordeon.

Laureaat
Het Kortrijks Vocaal Ensemble is sedert 2015 laureaat van de Provincie West-Vlaanderen en het werd dit jaar opnieuw geselecteerd voor de finale. Zo kreeg het koor de titel van Provinciaal Genomineerd Koor.

Voor 2017 is Bachs H-moll Messe gepland tijdens het Pinksterweekend.  Uitvoeringen worden voorzien in Roeselare (Oekene of Rumbeke) en Kortrijk.  Het najaar 2017 en 2018 staan in het teken van 20 jaar KVE.